W trakcie upalnych dni pewnie każdy doceni smak chłodnego napoju. W związku z tym nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób szuka możliwości, dzięki którym będzie można w sprawny sposób doprowadzić do obniżenia temperatury. Dla wielu mężczyzn zupełnie nieakceptowalną propozycją będzie między innymi ciepłe piwo. Pojawia się pytanie jak je szybko schłodzić.

Oczywiście można zastosować lodówkę, ale tutaj na efekt będzie trzeba poczekać. Jeśli czas spędzamy na łonie natury to lodówki w ogóle nie będziemy mieli do dyspozycji i problem będzie poważniejszy. Jak więc schłodzić piwo szybko, również w sytuacji, gdy jesteśmy na biwaku? Poznajcie kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą szybko obniżyć temperaturę chmielowego trunku.

Wykorzystanie lodu – szybkie chłodzenie

Jeśli mamy dostęp do lodu to będzie można dość szybko obniżyć temperaturę napoju. Oczywiście o ile lód w soku nie stanowi problemu, o tyle jego wrzucenie do piwa raczej nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ rozwodniony napój nie będzie zbyt dobrze smakował. Dlatego w tej sytuacji najlepiej będzie wsypać lód do jakiegoś pojemnika i tam umieścić butelkę czy puszkę z piwem. Taki sposób nie zmieni smaku napoju a jednocześnie będziemy mieli gwarancje, że dość szybko dojdzie do zmniejszenia temperatury napoju.

Zamrażarka i ręcznik papierowy

Jeśli jesteśmy w domu w przypadku lodówki trzeba czekać długo na efekt. Ale wystarczy owinąć mokrym ręcznikiem butelkę albo puszkę i włożyć ją na kilkanaście minut do zamrażalnika. Zmniejszenie temperatury będzie dużo szybsze niż w przypadku piwa włożonego bez mokrego ręcznika papierowego, które również się schłodzi, ale zajmie to więcej czasu.

Schłodzenie piwa poza domem

Metodą, która pozwoli na obniżenie temperatury piwa poza domem będzie zastosowanie skarpety albo ręcznika materiałowego. Moczymy je i umieszczamy w nich piwo. Tak przygotowana butelka czy puszka powinna być ustawiona w cienistym miejscu, gdzie dość mocno będzie operował wiatr. W ten sposób w krótkim czasie będzie dochodziło do istotnego obniżenia temperatury takiego napoju.

Chłodny strumień

Jeśli znajdujemy się nad wodą to sposobem na chłodzenie piwa będzie jego umieszczenie w wodzie. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się woda płynąć, strumień czy rzeka, które mają niższą temperaturę niż woda stojąca i jednocześnie cały czas oblewają butelkę czy puszkę chłodną wodę. Umieszczając je w wodzie należy oczywiście dodatkowo je dociążyć, by nie było takiej sytuacji, że nam odpłyną. W domu też można to zastosować i umieścić butelkę na kilka minut pod wodą z kranu, oczywiście pod wodą bieżącą.

Sól do wody z lodem

Wiele osób nie zdaje sobie tego sprawię, ale napój będzie chłodził się szybciej w momencie, gdy do wody czy wody z lodem dosypie się sól. Łyżeczka na litr będzie wystarczająca i sól doprowadzi do tego, że napój szybciej będzie tracił swoją temperaturę. Lód potrzebuje więcej energii do roztopienia, gdy znajduje się w soli, dlatego wyciągnie więcej tej cieplnej energii z napoju i tym samym szybciej dojdzie do obniżenia temperatury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *